Watervriendelijke tuinen

Watervriendelijke tuinen aangelegd door Diemelgroenvoorzieningen uit Den Hoorn (Midden-Delfland)

Watervriendelijke tuin ontwerpWatervriendelijke tuin ontwerp

Maatregelen zware regenval en hitte

Hoe kun je jouw tuin bestand te maken tegen zware regenval en hitte?
Dat is de vraag die we hier beantwoorden. Voor iedereen zijn er geschikte maatregelen. Het hoeft namelijk helemaal geen bergen geld of weken werk te kosten. Er zijn een heleboel simpele tips en trucs, samengevat in de infographic hieronder! Onder deze infographic worden alle maatregelen uitgebreid besproken. Ook is daar een toelichting van de infographic te vinden.

Waarom regen- en hittebestendig

Maar waarom is het regen- en hittebestendig maken van je tuin nu zo belangrijk? Omdat de weersomstandigheden de laatste jaren steeds extremer worden en dat levert een heleboel problemen op. Periodes van veel neerslag worden afgewisseld door periodes van hitte en droogte. Wanneer het regent, regent het meer en harder dan voorheen: in de periode 1910-2017 is de jaarlijkse neerslag gelijkmatig gestegen van 690 naar 874 millimeter, een toename van 27%(!) in 108 jaar (bron: clo.nl).

Veel van dat regenwater stroomt rechtstreeks het riool in. Maar de riolering kan het vele regenwater vaak niet aan waardoor tuinen en straten blank komen te staan. Ook wordt zo relatief schoon regenwater vermengd met bevuild rioolwater, wat op een later moment weer schoongemaakt moet worden, wat weer een heleboel energie kost. Tenslotte krijgt een groot gedeelte van de bodem in stedelijke gebieden hierdoor geen kans om grondwater op te nemen, met alle gevolgen van dien (problemen met funderingen bijvoorbeeld). Gelukkig kan iedereen met een tuin een bijdrage leveren aan de oplossing!

Toelichting infographic

De maatregelen zijn geclusterd per omstandigheid:

1. Maatregelen die een gunstig effect hebben bij hevige regenval (te herkennen aan de regendruppels),

2. Maatregelen die een gunstig effect hebben bij hitte (te herkennen aan het zonnetje met bruine achtergrond) en

3. Maatregelen die een gunstig effect hebben in beide gevallen (te herkennen aan het zonnetje met blauwe achtergrond).

Sommige maatregelen zijn wat eenvoudiger en/of goedkoper om door te voeren, andere maatregelen zijn wat ingewikkelder en/of duurder. Daarnaast heeft de ene maatregel wat meer impact dan de andere. Maar welke mogelijkheden er ook zijn en welk budget er ook beschikbaar is, alle kleine beetjes helpen!

Kosten: bij elke maatregel staan 1, 2, 3, 4 of 5 eurotekens. De maatregelen met 1 euroteken hebben t.o.v. de andere maatregelen de laagste kosten. De maatregelen met 5 eurotekens hebben t.o.v. de andere maatregelen de hoogste kosten.

Impact: bij elke maatregel staan 1, 2 of 3 bolletjes. De maatregelen met 1 bolletje hebben ten opzichte van de andere maatregelen de laagste impact. De maatregelen met 3 bolletjes hebben t.o.v. de andere maatregelen de hoogste impact.

(Bron infographic : Amagard.com)

Voorbeeld van de aanleg van een vijver in de tuin

Een timelapse video over de aanleg van een vijver in een tuin.
Informeer bij Diemelgroenvoorzieningen naar de mogelijkheden.